PINCEKUTATÁS, ÜREGKUTATÁS


Belesni a föld alá mindig nagy kísértést jelentett az emberek számára.

Nem csak a kincsek után vágyók, de a gyakorlati hasznot keresők is régóta igyekeznek kifürkészni a mélységek titkait lehetőleg úgy, hogy ne kelljen nagy és költséges feltárásokra, kutatófúrásokra energiát és főként pénzt költeni. A geológusok, geofizikusok jó másfél évszázada dolgoznak azokon a módszereken, melyekkel a föld alá tekinthetnek. Több ilyet is kialakítottak - van, amelyik kis mélységben, pár deciméterig lát be a föld alá. Létezik olyan, amelyekkel a fémtárgyak kereshetők meg. Van, amelyikkel a több száz méter mélyen fekvő érctelepeket, kőolaj-lencséket lehet felfedezni.

A geofizikai kutatások eszközeinek skálája az egészen finom, a patikamérlegnél is érzékenyebb Eötvös-ingától a szeizmikus hatást keltő robbantásokig terjed.

A pinceveszély-elhárítási tevékenység keretén belül igen fontos, hogy a földalatti üregekre, pincékre még azelőtt rábukkanjunk, mielőtt valami bajt okoznának. Ahhoz, hogy tervszerűen megismerhessük egy-egy adott település alápincézettségét, és megelőzhetőek legyenek az esetleges károk, feltétlenül célszerű a modern technikákat alkalmazni. Ma már léteznek ilyen módszerek.

A szeizmikus vizsgálat során mesterséges „földrengést” keltenek és azokat a földfelszínre helyezett érzékeny mikrofonokkal „hallgatják le”. Az elektromos szondázásnál a talaj és a föld elektromos vezetőképességét vagy éppen ellenállását használják ki. Napjaikban a sekély mélységben húzódó üregek kutatásában a legelterjedtebb geofizikai módszer a földradar vizsgálat. Az Eötvös-féle torziós ingával a föld alatti rétegek által okozott gravitációs eltérések mérhetők.

Az alábbiakban ilyen, geofizikai kutatásokat mutatok be.

FÖLDRADAR

a pincék és üregek kutatásában

I. elmélet

FÖLDRADAR

a pincék és üregek kutatásában

II. gyakorlat

SZÉLES BÁZISÚ FÖLDRADAR

az üregkutatásban

ÜREGKUTATÁS

Solt-Tételhegyen

BUDAKESZI

Üregkutatás és talajvizsgálat földradarral (pdf)

BUDAFOK

Pincekutatás és talajfeltárás földradarral (pdf)

BARLANGVESZÉLYES

területen épült lakóház vizsgálata (Új)

ISMERETLEN

földalatti objektum kutatása (Új)

Egy különlegesség: üregkutatás Eötvös-féle torziós ingával (Dorog, 1935)


© Mednyánszky Miklós 2007-2019